Open eCom




Poslovni standardi + Tehnološki standardi = Pouzdana poslovna IT platforma

Šta je Open eCom?

Open eCom predstavlja skup softverskih komponenti koje se koriste za razvoj poslovnih softverskih rešenja u oblasti prenosa elektronskih dokumenata. Preciznije, Open eCom je otvorena (open source) implementacija standardnih poslovnih dokumenata prema GS1 standardu, u programskom jeziku Java. 

Šta je GS1 standard?

To je skup međunarodnih standarda  za unapređenje efikasnosti poslovanja u lancima snabdevanja.  
Deo tih standarda su i specifikacije dokumenata koje se koriste u razmeni poslovnih podataka elektronskim putem.

Čemu služi?

Open eCom softverske komponente služe za razvoj poslovnog softvera zasnovanog na GS1 standardu. One predstavljaju osnovu koja se može proširiti i prilagoditi specifičnim potrebama korisnika. Upotrebom Open eCom komponenti u razvoju softvera se ne polazi od samog početka, već se vrši nadgradnja nad postojećim komponentama.

     Kome je namenjen Open eCom?
  • Softverskim firmama koje razvijaju B2B i srodna poslovna rešenja
  • Svim firmama bez obzira na delatnost koja u okviru svojih IT sektora razvijaju sopstvena softverska rešenja koja obuhvataju poslovne transakcije i razmenu dokumenata elektronskim putem.


    Šta sadrži Open eCom?
  • Java implementaciju osnovnih poslovnih dokumenata u skladu sa GS1 standardom za model procesa “od naručivanja do nabavke”:  narudzbenicu, otpremnicu, prijemnicu i fakturu.
  • Web servise koji implementiraju poslovne transakcije korišćenjem GS1 dokumenata
  • Primere gotovih aplikacija zasnovanih na Open eCom rešenju, koje se mogu prilagoditi za konkretnu primenu.

Za sve navedene komponente dat je kompletan izvorni kod i programska dokumentacija. Pored tehničke dokumentacije raspoloživa je i kompletna GS1 specifikacija koja sadrži opis poslovne logike za navedene dokumente.

Zašto Open eCom?

Korišćenje Open eCom softverskih komponenti donosi višestruke koristi:
  1. Brže isporučuje rešenje i štedi novac, jer skraćuje vreme razvoja softvera.
  2. Podržava jednostavnu komunikaciju i integraciju sa drugim,  na GS1 standardima,  baziranim sistemima, jer se radi o globalnom opšte prihvaćenom standardu.
  3. Osigurava nezavisnost i slobodu prilikom izbora platforme i dobavljača vašeg softverskog rešenja, jer se radi o otvorenom (open source) rešenju zasnovanom na Java tehnologijama.
  4. Povećava efikasnost investicija u IT.

Ko stoji iza Open eCom?

Inicijator projekta Open eCom je softverska firma Net Link Solutions DOO iz Beograda,  u saradnji sa GS1 Srbija.

Kolika je cena i pod kojim uslovima se može dobiti?

Open GS1 softverske komponente su besplatne i mogu se dobiti pod uslovima Apache 2 licence otvorenog koda. U praksi to znači da ih možete koristiti i za razvoj komercijalnih proizvoda, jedina obaveza je da morate jasno de naglasite da vaše rešenje koristi Open eCom.
Svi detalji o Apache 2.0 licenci dostupni su na
http://www.apache.org/licenses/LICENSE-2.0.html

Da li postoji tehnička i konsultantska podrška za korišćenje Open eCom?

Da, podršku za koriščenje Open eCom pruža firma Net Link Solutions, pokretač Open eCom projekta. Obzirom da se radi o projektu otvorenog koda, vremenom će se pojavljivati i druge firme koje će ovladati Open eCom i pružati podršku.

Za više detalja pogledati:

GS1 Srbija - Пословно удружење - бар кодови: Poverenje počinje sa GS1 Cloudom

GS1 Srbija - Пословно удружење - бар кодови: Poverenje počinje sa GS1 Cloudom : Danas, više nego ikada ranije, potrošači očekuju jednostavan...